Металните керемиди или наричани още ламаринени керемиди все повече набират популярност сред материалите за изграждане на покриви. Те съчетават в себе си характеристики като устойчивост, голям избор от цветове и оформяне, три варианта на финишно покритие (гланц, мат и гранде мат), както и монтирането им на силно наклонени или неравни повърхности. 


Основното им предимство е лесният монтаж. Всеки би могъл сам да ги монтира, без да използва услугите на скъпо платени майстори. Искате ли да разберете как? В следващите редове ще Ви запознаем с технологията и начина на поставянето им.

Технологичните иновации винаги са били част от развитието на човечеството, допринасяйки по един или друг начин за повишаване качеството на живот. И тъй като това важи и за областта на строителството, технологията на Bilka превръща всеки покрив във високоефективен, специално проектиран да допринесе съществено за дългосрочната безопасност на дома.

 Благодарение на иновативната си технология, те са изключително леки и позволяват една доста по-олекотена конструкция на покрива. Системата на монтиране и застъпка на листовете метални керемиди ще Ви осигурят покрив без течове. 


Монтиране на метални керемиди

Първата стъпка, с която трябва да започнете изграждането на вашия метален покрив, е направата на дървена скара. Върху нея се полага паропропускливо фолио, като се прави застъпка от 10 см. Върху така положеното фолио, отново се полага скара от дървени летви, като се започва в началото с две летви една до друга. Между първите две летви и втората, разстоянието трябва да бъде 38 см, а между втората и третата 35 см. Желателно е, след така направената скара, първо да се положат водостоците преди самите метални керемиди. Bilka са се погрижили и за това. Тяхната водосточна система е снабдена с всичко необходимо – улук, водосточна тръба и аксесоарите за закрепването им. 

                  


След монтирането на улуците вече може да пристъпим към поставянето на уламата. Тя се монтира под керемидите, в долната пресечна точка на двата ската и позволява оттичането нa водата към улуците. Закрепваме уламата с помощта на скоба за улама и самопробивни винтове. Продължаваме с монтиране на стенна планка – долна. Тя се монтира на мястото, където се пресича ската със стената и предотвратява стичането на вода по стените. Нейното закрепване също се осъществява със самопробивни винтове с уплътнение. 

            

С вече монтираните улама и стенна планка-долна, можем да започнем поставянето на листовете метални керемиди. Монтажът на металните керемиди започва отдолу, по посока на стичане на водата. Листът се позиционира върху покрива, перпендикулярно на стряхата. Металните керемиди се захващат в ниската част с помощта на самопробивни винтове 4,8х35, като разположението може да бъде както в права линия, така и на зиг-заг. Препоръчва се използването на 8-10 винта на квадратен метър.

           

Вторият лист метални керемиди се поставя със странично застъпване върху първия. Припокриването е 8-12 мм в зависимост от модела. При покриви с големи дължини на ската се препоръчва да се свържат 2 или повече листа, като максималната дължина трябва да е до 4м.


С помощта на челна планка комбинирана завършваме ската. Планката се монтира над челната дъска, но преди поставянето на последния лист метални керемиди. 


За да се предотврати стичането на вода по стената се монтира стенна планка горна. Тя се закрепва над металните листове в пресечната точка на скатовете с топлоизолация, прегради или стени. Закрепва се отново със самопробивни винтове и дюбели за стената. Билото се оформя с помощта на билен капак. Той затваря горната част, при пресечната точка на два ската, като не позволява протичането на вода. За по-добро уплътнение се използва универсална лента или лента за било

                          

Следвайки тези няколко прости стъпки, можете сами да изградите Вашият метален покрив. Избирайки от широка гама цветове и финишно покритие, можете да постигнете един чудесен завършек на Вашата къща. Покрив, който ще бъде не само естетически красив, но и устойчив и сигурен.

Всички необходими материали ще намерите на нашият сайт. А ако се нуждате от съдействие не се колебайте, а се свържете с нашите сътрудници по удобен за Вас начин. 
Всички новости на пазара и полезни съвети може да следтие във FACEBOOK или се включите в нашата VIBER общност.