Банята ви има нужда от ремонт, но не разполагате с достатъчно пари и време или пък не ви се занимава с майстори? Пробвайте с боядисване на фаянсови плочки! Вместо да сменяте плочките в банята (или кухнята) можете да ги боядисате с боя за плочки Tile paint. Боята може да се нанася върху плочки във всякакъв вид помещения както в дома, така и обществени – магазини, офиси, хотели и др. Необходимо е само плочките да са здраво прилепнали към основата и Вие може да си спестите разходите по скъпо струващ ремонт за тяхната подмяна, като ги боядисате.  Tile paint може де се оцветява по цветова таблица. Боята е с лек гланц, за директно нанасяне върху фаянскови плочки,10 пъти по-здрава и 10 пъти по-устойчива на заливане с вода, отколкото другите бои за мокри помещения, което означава, че няма да се отлепи в области непрекъснато заливани с вода. Съхне бързо и не изисква грунд.


Как да боядисаме фаянсовите плочки?- Подготовка на повърхността. Първо и много важно условие за да боядисате плочките в банята си е те да са идеално почистени. Плочките трябва да бъдат сухи и чисти (без остатъци от нечистотии, мухъл, мазни петна и фугиращи смеси). Отстранете всички нестабилни или люпещи се части. 


- Нанасяне. Разредете боята за плочки Tile paint с  1-5% White Spirit (40 мл бял спирт). Разбъркайте старателно преди употреба. Нанесете равномерно тънък слой от боята с фин, късокосмест валяк (валяк велурваляк флок), за да избегнете стичане и капки. За по-лесно боядисване на фугите можете да използвате и четка. Ако все пак се получат стичане или неравномерности, изшкурете неравните места и нанесете втори тънък слой от боята 24 часа след първия ( 3-4 дни през студените месеци). Не препоръчваме боята за пода на банята, тя не е износоустойчива. Ако все пак сте решили да нанесете боя и на подовите си плочки, препоръчваме да я запечатате с двукомпонентен полиуретанов лак Decor PU Varnish. Не нанасяйте при условия на висока влажност и при температури под 10ºС или над 40ºС. Изчакайте поне 24 часа преди да мокрите повърхността. 

- Почистване. След 20-30 дни боята придобива всички свои механични свойства, т.е. може да бъде третирана с почистващи препарати и механично триене.Предимствата:

- Идеално решение за ремонти, тъй като се избягва къртене на старите плочки, като по този начин се прави икономия на средства и време.
- Много лесна за поддръжка и почистване – също като фаянсови плочки.
- Издържа на миене и дезинфекциране и не позволява появата на мухъл, тъй като плътно покрива фугите между плочките и не оставя място за образуването му.
- Изключително лесна за нанасяне – почти като обикновена блажна боя.
- Голямо цветово разнообразие.

- Достатъчно е да знаете колко квадратни метра са стените и подът на Вашата баня и ние ще Ви дадем точно необходимото количество цветна боя, така че да не се налага да купувате излишно.  Инструкции за създаване на илюстрирания декоративен ефект със стреч фолио:


1. Изчистете плочките с препарата и ги оставете да изсъхнат.
2. С помощта на хартиеното тиксо облепете границите на зоната, която ще боядисвате;
3.Боядисвайте по около метър – метър и двадесет наведнъж (за да не изсъхне боята преди да сте създали шарката);
4. Внимателно, но бързо поставете стреч фолиото върху така боядисаните плочки, натискайки го с дланта на ръката си (ако прекарате пръст върху фолиото ще създадете интересни ивици). 
5. Отстранете стреч фолиото.


              


6. За да засилите ефекта от шарката, може да повторите поставянето на фолиото с ново чисто парче стреч. 
7. Повторете процеса за цялата площ, която желаете да боядисате.
8. Изчакайте поне 3 седмици преди да почиствате ново боядисаните повърхности.Източник: www.bhg.com

Последвайте ни и във Facebook