Дори и най-здравият и качествен ламиниран паркет не е неуязвим - с течение на времето може да придобие малки драскотини, в следствие на употреба, като от преместване на столовете, следи от потъмняване, оставени от тъмни подметки на обувки и др. В следващите редове ще ви покажем няколко техники за премахване на ожулвания, драскотини и т.н .: 
 

Бързо премахване на следите от подметки.

   Черните ивици, оставени от обувките на светъл ламиниран паркет, определено не изглеждат добре. Но те могат да бъдат лесно отстранени като се използва най-обикновена каучукова гума. По-големите и по-упорити следи, обаче се нуждаят от специален препарат за премахване на петна, който се продава в магазините (но се уверете, че той е подходящ за употреба върху ламиниран паркет, като прочетете инструкциите, задължително го тествайте на малък, незабележим участък). 

Отстраняване на повърхностни драскотини. 

   Особено в търговски обекти като бутици, магазини и конферентни зали, мебелите често се движат наоколо. Това почти неизбежно води до драскотини. Но малко маслиново и бебешко олио може да направи чудеса. За да бъде ефикасен този метод, първо се уверете, че подът е чист. Използвайте кърпа, за да натриете малко количество от олиото в повредената зона. След това внимателно отстранете излишъка.
 

Поправяне на дълбоки драскотини. 

     Ако драскотините не са прекалено дълбоки, може да използвате подходящ по цвят восъчен пастел. Повърхностните драскотини се почистват от прах, обезмасляват се и отгоре се нанася един слой от пастела по цялата дълбочина и дължина на драскотината. Оставете да изсъхне и след това внимателно полирайте повърхността със суха мека кърпа.

     Поправянето на по-дълбоки драскотини или вдлъбнатини изисква повече работа. Восъчните пръчици се предлагат в различни цветове, за да съответстват на различни дървесни и каменни ламинирани декори. Разтопете восъка и го използвайте за запълване на драскотините. След като се втвърди, внимателно отстранете излишния с инструмент (който обикновено е включен в ремонтния комплект), докато повърхността отново се изравни. 

   Ако вашият ламиниран паркет претърпи по-сериозни повреди, като подути или изкривени панели или надраскване върху голяма площ, консултирайте се със специалист. 
 

Източник: Kronotex

Последвайте ни и във Facebook.