Дори и най-здравият и качествен ламиниран паркет не е неуязвим - с течение на времето може да придобие малки драскотини, в следствие на употреба, като от преместване на столовете, следи от потъмняване, оставени от тъмни подметки на обувки и др. В следващите редове ще ви покажем няколко техники за премахване на ожулвания, драскотини и други наранявания.
 

Освежаване на повредени ламинирани настилки: незабавно уплътняване и нов гланц, лесен и удобен за всички.

    Ламинираните подове, въпреки твърдата си и нечувствителна повърхност, могат да покажат следи от употреба след известно време. Повърхността става износена и помътнява, малките драскотини стават видими и рискът от подуване се увеличава. Реставраторът на ламинат POLIBOY освежава повреден ламинат и осигурява нов дълготраен блясък и защита. Издръжливостта на нанесения защитен слой е 6 месеца или повече, в зависимост от употребата и условията на настилката.

   Реноваторът за ламинат POLIBOY бързо носи убедителен резултат. Нанесете на ивици върху добре почистена настилка, разпределете с моп равномерно и оставете да изсъхне. Формулата със специални полимери и твърди восъци образува тънък защитен филм при изсушаване, който не само носи нов блясък, но и покрива малки недостатъци и драскотини. Освен това подът отново е защитен от влага и износване.


Отстраняване на повърхностни драскотини. 


   Особено в търговски обекти като бутици, магазини и конферентни зали, мебелите често се движат наоколо. Това почти неизбежно води до драскотини. Но комплект пастел и маркер за корекции на драскотини дава нов живот на мебелите. Комплектът се използва за ремонт на мебели, паркет, прозорци, рамки на прозорци, врати, шкафове и на всички дървени повърхности. Поправя драскотини, пукнатини, дупки и повредени мебели и дървени повърхности. За да бъде ефикасен този метод, първо се уверете, че повърхността е чиста. Нанесете и след това внимателно отстранете излишъка.
 

Поправяне на дълбоки драскотини. 

     Ако драскотините не са прекалено дълбоки, може да използвате подходящ по цвят восъчен пастел. Повърхностните драскотини се почистват от прах, обезмасляват се и отгоре се нанася един слой от пастела по цялата дълбочина и дължина на драскотината. Оставете да изсъхне и след това внимателно полирайте повърхността със суха мека кърпа.

     Поправянето на по-дълбоки драскотини или вдлъбнатини изисква повече работа. Восъчните пръчици се предлагат в различни цветове, за да съответстват на различни дървесни и каменни ламинирани декори. Разтопете восъка и го използвайте за запълване на драскотините. След като се втвърди, внимателно отстранете излишния с инструмент докато повърхността отново се изравни. 

Защо ламинатът набъбва?

   Ламинитаният паркет е предпочитан вариант за подова настилка, но има и един сериозен недостатък, не е водоустойчив. Често срещан проблем е подуването при висока влажност или намокряне. Първоначално ламелите на паркета се раздуват по фугите, а в последствие се стига дори до обелване и отчупване на краищата им. Ако подът е бил обработван със специализирани препарати, тогава шанса ламелите да се надуят е минимален. 

   Вариант за превенция надуването на ламинираният паркет е защитната фуга за ламинат. Тя представлява свързваща лепилна фуга, която се използва по време на първоначалния монтаж. Дълготрайно защитава фугите на ламината от влага и мръсотия. След изсъхване залепва трайно и не пропуска вода. Когато изсъхне остава прозрачна, без да оставя петна.


 

Източник: Kronotex

Последвайте ни и във Facebook.