Искате да направите ремонт или да обновите банята си? Необходимо е да планувате всичко доста внимателно, за да не пропуснете важни детайли, които на по-късен етап да бъдат огромни предизвикателства за Вас. Важно е да подберете правилно всички нужни материали, като ние от СУХСТРОЙ ще Ви помогнем с оптимални решения, за да сведете разходите си до минимум, но в същото време това да бъде една добра, дългосрочна инвестиция.

Основен ремонт на баня – какво да правите и в каква последователност?

Точното разпределение на пространството, качествените материали и професионалното изпълнение са от съществено значение при основен ремонт на банята. Със сигурност добър майстор не се намира лесно, а за цялостното ремонтиране на банята Ви ще е необходима професионална бригада, за да си спестите бъдещи неприятности. Съветваме Ви да направите кратко проучване за работата им, за да сте сигурни в техния професионализъм. Разбира се, нашите специалисти ще Ви помогнат за компетентен избор на материали. А какви са последователните стъпки при основен ремонт на баня?


Проект

Проектирането на баня изисква внимание към детайлите. Най-важното е внимателно да проучите размерите и формата на пространството. Има някои ергономични изисквания за разстояния, които трябва да се спазят – например разстоянията между стената и тоалетната чиния, около мивката, душ-кабината и т.н. Банята е влажно помещение, така че трябва да изберете влагоустойчиви мебели, които ще издържат максимално дълго. Със сигурност, ако се доверите на специалисти, които да визуализират различни варианти с помощта на 3D проект, ще добиете по-ясна представа как да изглежда банята Ви. Ние в СУХСТРОЙ също предлагаме тази услуга.


Демонтаж и къртене

Тази част от работата е най-неприятна, но и неизбежна. Според състоянието на основата под плочките зависи степента на изкъртване. Идеалният вариант е да се отлепят плочките, без да се нарушава целостта на основата, върху която са били залепени. При стари облицовки лепени с пласт цименто-пясъчен разтвор с добавка на вар като пластификатор, дори тогава основата може да се окаже достатъчно равна и здрава и да не се наложи къртене до тухла. В този случай къртенето продължава само по продължение на тръбите, за да може да бъдат извадени.

Къртенето на банята и ремонтния процес включват:
 • Демонтаж на стари плочки, мивки и аксесоари
 • Почистване
 • Изравнение и измазване
 • Грундиране

Окачен таван

Окачените тавани са изключително практично решение за банята. Най-често срещан тип окачен таван е от влагоустойчив гипсокартон, изграден със CD и UD профили. След поставянето му се боядисва с латекс за влажни помещения. Друг вариант е растерният окачен таван – това са влагоустойчиви гипсови пана, които намират отлично приложение във влажни помещения. Монтират се лесно на конструкция от метални профили и окачвачи на желаната от Вас височина.


Поставяне на нова ВиК инсталация

Изграждането на нова ВиК инсталация е необходимо да бъде прецизно и качествено направена. Важно е да се спазват всички технически спецификации ,за да имате добър краен резултат. В повечето случаи старите тръби започват да корозират отвътре, стеснява се диаметърът, появява се частично запушване и така авариите са неизбежни. ВиК системите в новопостроените сгради се изграждат от полипропиленови тръби. Те имат дълъг експлоатационен период и се справят много по-добре с ниското налягане на водата. Новата ВиК инсталация трябва да се изпробва преди да започне измазването на стените.


Замазка, мазилка и хидроизолация

Препоръчително е първо да грундирате стените на старата основа за по-добро сцепление на новата мазилка. Грундът помага да се залепи новият материал върху старата основа. Започвайки от измазването на стените с варо-циментовата мазилка, която е основата, се прави циментова замазка, за да се скрият тръбите и да се създаде наклон към сифоните на пода. За да осигурите отлично оттичане на водата е важно да предвидите наклона към канала. Друг вариант е вместо варово-циментна мазилка да се монтира влагоустойчив гипсокартон на стените, върху който след това се залепват плочките. Подът се почиства идеално и се грундира с дълбокопроникващ грунд. Той може да се използва както преди хидрозилоацията, така и след поставяне на гипсокартона. След като мазилката и замазката са готови и грундирани идва ред на хидроизолацията. Тя е важна, защото предпазва стените от влага, а както знаете тя е най-големият враг на една красива баня.


Монтаж на фаянс и теракот

Изисква се професионализъм и изключително точно око за лепене на плочките по стените и пода. Необходимо е да знаете някои важни тънкости при монтаж и лепене на плочките.

 • На място във физическите магазини или онлайн – важно е да се избере правилният размер, като ще прецените дали да си закупите гранитогрес, теракот, фаянс или естествен камък;
 • Избягвайте плочки по-тънки от 7-8 мм;
 • Има значение и изборът на лепило – стабилно и качествено със сигурност е най-доброто решение;
 • Определянето на ширината на фугите е доста важен детайл, като най-често срещаната ширина е 1,5-2 мм;
 • Завършването на външните ъгли също трябва да се вземе под внимание, най-често се използват алуминиеви или PVC лайсни.

В банята могат да се положат също и естествено дърво, мозайки, влагоустойчиви тапети, 3D подове, камък, декоративна мазилка, стенни PVC панели и други.


Мебели и аксесоари за Баня

Тук идва моментът за монтаж на санитарно оборудване. Дали ще заложите на структура за вграждане или обикновен моноблок зависи от вашите предпочитания и възможност. PVC композиции от елегантни шкафове с огледални повърхности, душ панели и системи, шкафове за баня и огледала с LED осветление, стъклени мебели с модерни механизми за плавно затварянe… Има толкова голям избор, стига да знаете какво точно искате. Предпочитаните материали, от които се изработват мебелите за баня са PVC, MDF, масив, стъкло, мрамор, технически камък и др. Важното е мебелите да бъдат водо и влагоустойчиви и да бъдат разположени по подходящ за наличното пространство начин. Аксесоарите за баня е необходимо да бъдат практични, като се съобразявате с пространството и в същото време да бъдат съвършено съчетание от качество и устойчивост. Висящ органайзер, стенни закачалки или поставки за четки за зъби, тук можете да експериментирате с дизайн, като внесете ред и уют в банята си.

         

Довършителни дейности по банята?

За обновяването на банята не се изисква толкова голям бюджет. В този случай, можете да освежите банята си, без да се налагат значителни ремонтни дейности. Разполагаме с богат асортимент от продукти за баня, които да използвате за довършителните дейности. Ето и някои идеи.

 • Идеално решение за обновяване, без къртене е боята за плочки, като можете да си изберете и цвят в който да се тонира и така да преобразите цялостно интериора ѝ. Ако настилката в банята Ви е на базата на цимент, бетон или други материали, можете да използвате Боя за подови настилки Floorguard.
 • Можете да дадете втори шанс и на вашата стара вана или тоалетна чиния, като използвате ремонтен комплект за вани и мивки – EPOMID, който ще преобрази старите.
Дали ще направите ремонт на банята или просто ще я освежите, важното е да подходите функционално към изискванията и възможностите Ви. Ако имате предварителен план и го следвате, всичко ще бъде доста по-лесно, а за нас ще бъде удоволствие да бъдем част от реализирането на Вашата баня мечта.