Ламинираните паркети са чудесна алтернатива на твърдата дървесина. Те предоставят атрактивни решеня за всяко жилищно, търговско или обществено помещение. Ламинатите набират все по-голяма популярност в света на подовите настилки, защото са красиви, издръжливи и лесни за поддръжка. Съществуват няколко правила относно грижите за ламиниран паркет, които трябва да се спазват за този тип подова настилка. Важно е да предвидете ламината си за натоварването, на което ще е подложен. Така, че ако помещението ще е изложено на голям трафик, ако през него ще се преминава с обувки, ако ще се плъзгат столове и табуретки с колелца, то качеството на ламината трябва да е най-високо.


Основни правила, които трябва да следвате при грижата за Вашата подова настилка:
 
- Прикрепете малки подложки за краката на столове, маси и други мебели, които често се движат, за да се избегнат драскотини и следи от изтъркване.
- Поставете изтривалки пред външните врати, за да намалите риска от внасяне на твърди частици, песъчинки, камъчета и т.н., които могат да надраскат и повредят повърхността на ламината. По този начин ще намалите и количеството мръсотия, която ежедневно внасяме в дома си чрез обувките.
- Не поставяйте директно върху подовата настилка саксии с цветя, дори и ако под тях има непромокаеми подложки. За да не се появи конденз и да се увреди пода можете да поставяте растенията върху стойки или етажерки, като по този начин въздухът ще може да циркулира.- Ако имате въртящи се столове, монтирани на колела, уверете се, че колелата са от мека гума. Силно използваните площи, като пространството пред бюрото могат да бъдат защитени със специални подложки, които се предлагат в различни цветове, включително прозрачни. 

- Сложете малко килимче под краката на силно използваните мебели.


             


 


Ако, въпреки всичките си предпазни мерки, вашият ламинат претърпи незначителни щети, като например драскотини, кликнете тук, за да научите как да го поправите.

Измиване и почистване на ламинираните подове.

   Ламинираният паркет е лесен за почистване, лесно е да се премахнат по-едрите замърсявания, като се използва мека метла или прахосмукачка с подходящ накрайник за твърди подове. Въпреки това, метенето и прахосмукачката не могат да оберат всичкия прах, препоръчително е подът да се забърше с влажен парцал. Най-добрият вариант е моп, оборудван с дюза за мокро почистване от микрофибър.
   За почистване на следи от обувки и мебели с гумени крачета, отново е необходимо само забърсването с влажна кърпа.
    Важно е кърпата или парцалът да не са твърде мокри, те трябва да са само леко влажни, така че подът да изсъхне бързо. Твърде голямо количество  вода може да раздуе и повреди ламината. Ако на пода се разлее течност, веднага трябва да я попиете. Опитайте се да подсушите фугата на ламелите, там е най-уязвимата им част. Избягвайте нанасянето на восък или акрилни препарати върху ламинирания паркет.
За да премахнете остатъци от восък или дъвка, първо трябва да ги втвърдите (може да го постигнете с ледено кубче), а след това внимателно трябва да изстържете петното, с пластмасов нож или шпатула (никога не използвайте метални инструменти). Накрая избършете с чиста и леко навлажнена кърпа. 

Подходящи почистващи продукти за ламиниран паркет. 

- Чистата вода е достатъчна в повечето случаи. Ако обаче искате да използвате почистващ препарат, използвайте колкото е възможно по-мек и нежен. Агресивните продукти ще повредят ламината. На пазара има голям избор на специални почистващи препарати за ламинат. Избягвайте продукти, които съдържат восък или сапун, тъй като те оставят неприятни ивици.
- При почистване на ламинираната подова настилка никога не използвайте телени четки, абразивни почистващи препарати или препарати с голямо съдържание на хлор или амоняк.
- При избора на почистващ препарат за премахване на петна също трябва да се съобразите със съветите на производителя. За премахване на по-упорити петна като боя, химикал, маркер, пастел, червило или лак за нокти например, използвайте чиста кърпа, напоена с минимално количество органичен разтворител като ацетон или коресилин. Накрая избършете остатъците с леко навлажнен парцал.
- Никога не използвайте почистващи препарати предвидени за друг вид подови настилки (винил, плочки, теракота), по този начин може да увредите паркета.
Източник: kronotex.com

Последвайте ни и във Facebook