Битумните керемиди се превърнаха в едно лесно и удобно решение за направата на покрив. С помощта на днешната статия ще Ви помогнем стъпка по стъпка да монтирате битумни керемиди на вашият покрив, като истински професионалисти. 
 

Гъвкавите битумни керемиди са все по предпочитани за монтаж в днешно време. Ето какво трябва да знаете преди това.
Битумните керемиди се монтират на покрив с наклин над 12°, както на нови така и на стари покривни конструкции.
Едни от най-качествените битумни керемиди на българският пазар са тези на марката ТехноНИКОЛЬ. Тя осигурява 100% херметичност, вписва се идеално в обкръжаващата среда, има високи шумопоглъщащи свойства, безобидна е при падане от покрива дори върху главата на случаен минувач. 

Битумните керемиди се изработват съгласно евростандарт EN 544  от материал, чиято основа е стъклен воал /маса на 1 кв.м = 110 гр./, покрит с модифициран битум с подобрени характеристики. Покривният слой от този битум е с обща маса 3,0 кг./ кв.м. Горната повърхност на керемидата е покрита със слой едрозърнеста базалтова посипка, която осигурява разнообразни цветови гами и защитава материала от механични и климатични въздействия. Долната повърхност на керемидата е покрита със самозалепваща студоустойчива битумно-полимерна смес, защитена с лесно отстраним силиконов пласт.


                          

Гъвкавата битумна керемида представлява плоски листове с изрязани по единия край форми - един лист имитира 3 керемиди. По своята структура и използвани материали те се доближават до рулонните материали. Различните форми на единия край на керемидата обикновено са обозначени с имена.

Подготовка на конструкцията


Покривната конструкция трябва да бъде изработена от здрав дървен материал. Отгоре трябва да бъде покрита с влагоустойчиви плоскости от типа на шперплатите, пресовани ОСБ плоскости и други.
                         

При използването на дървена ламперия разстоянието между плоскостите трябва да е не повече от 5 мм. Ако използвате шперплат или ОСБ плостоксти трябва това разстояние да не е повече от 3 мм. Необходимо е плоскостите да бъдат хванати с винтове или гвоздей за гредите.
За да предпазите дървената конструкция и да удължите нейния живот е необходимо да ги обработите допълнително срещу дървояди. За предпазване от течове е добре да се постави слой от битумна хидроизолация. 
Краищата на покрива се укрепват с метални корнизни планки. Те се се припокриват 50 мм. и се закрепят с гвоздеи със стъпка 100 мм – 120 мм, а на местата на припокриване – 30 мм. 

Поставяне на керемидите


Поставянето на керемидите започва с направата на улама. Тя се изгражда от рулонна битумна мембрана с близък цвят.           


За да няма цветови отклонения, използвайте битумните керемиди от 4 до 5 опаковки едновременно. Битумните керемиди се полагат отдолу нагоре, започвайки от центъра на долния корниз в посока на краищата на ската. Изработва се начална ивица като се изрязва опашката на битумната керемида. За да сте сигурни че връзките на началните ивици няма да съвпаднат с тези на първият ред половината от ширината на една опашка се изрязва от ивицата. Получената ивица трябва да бъде издадена приблизително 1 см извън стрехата. След това положете първият ред битумни керемиди върху началната ивица. Гвоздейте се заковават на 2,5 см от крайщата и на 2,5 см от прорезите. Началната ивица и битумните керемиди които завършват на челния профил се подлепват с битумно лепило. Керемидите трябва винаги да се полагат шахматно или диагонално и за това се скъсяват с половин опашка при всеки следващ ред.
Създава се диагонална стъпка, която позволява бързо отводняване и заздравява цялата конструкция. Довършваме редовете с цели редове битумни керемиди. За заковаването използвайте гвоздей с големи шапки и дължина минимум 25 мм. Борят на гвоздейте зависи от вида на битумната керемида, наклона на покрива и силата на вятъра. Ако живеете във ветровита област е необходимо двойно заковаване и допълнително подлепване с битумно лепило
Задължително за покривите от битумни керемиди е поставянето на вентилационни елементи ( отдушници ). За нормалната вентилация на скатен покрив трябва да са налице 3 основни елемента: отвор за приток на свеж въздух, канали над топлоизолацията за циркулацията на свеж въздух, отвори над горния слой на покрива. Необходимо е поставянето на билен вентилационен елемент, който се монтира на минимум 20 см от всеки край на билото.


  Задължително е и поставянето скатен отдушник. Вентилационният отвор на покрива трябва да е еднакъв с вътрешните размери на отдушника. Поставете отдушника така че да покрие гвоздейте на последния ред керемиди. След това го залепете с битумно лепило и го заковете на няколко места. Покрийте отдушника от всички страни с шингли.


Ако на скатният покрив имате поставен тухлен комин е нужно той да бъде изолиран от всички страни с метална обшивка. Ако сечението на тухления комин е повече от 0,5 х 0,5 м. и е разположен по ската, се препоръчва да направите жлеб, с който да предотвратите задържането на снега зад комина. Полагане на билни керемиди


Монтажът на билото се осъществява с помощта на връхна/корнизна керемида (1,00 х 0,25 м). Връхната керемида се разделя на три части по местата на перфорацията и се поставя с късата страна надолу към ската с припокриване 50 мм. 
Със своята относителна лекота и приложимост, както към покриви с малък наклон, така и към такива с голям наклон битумните керемиди са едни от често предпочитаните. Те се предлагат в разнообразие от цветове и форми, което ги прави изключително популярно съвременно решение. Битумните керемиди са лесни за монтаж и подмяна и не изискват голяма инвестиция, което често е фактор с огромно значение в избора на покривно покритие. 
Голямо разнообрази от битумни керемиди и консумативите за тях може да намерите на нашият сайт. Ако имате нужда от помощ, нашите консултанти ще Ви помогнат в избора.

Последвайте ни във FACEBOOK или се включите в нашата VIBER общност.