Когато старите мебели са Ви омръзнали и искате да промените вида им, има лесен и икономичен начин да го направите сами в къщи. На пазара се предлагат различни мебелни бои,

всяка от които придава различен облик и усещане на предметите в дома. Представяме Ви най-често използваните бои, които с малко усилие ще вдъхнат нов живот на мебелите Ви. Те ще спомогнат да направите така, че мебелите да изглеждат по-добре от нови. Някои предпочитат да използват боя с основа на органични разтворители, защото е по-издръжлива. Днес все по – популярни са продуктите на водна основа, защото са смятани за безвредни и екологични.

Боядисването има за цел да обнови външният вид на мебелите, да улесни поддръжката и да предпази материала от увреждания. За да се получи желаният краен резултат е много важна правилната подготовка на основата. Използват се различни байцове и грундове.

След като се приключи със създаване на добра основа, се преминава към боядисването. Ще предложим няколко техники, които правят мебелите да изглеждат страхотно.

Днес много популярни са белият и черен цвят, стил Ikea. Вижте как може да го постигнете за вашите мебели. Боята, която предлагаме е подходяща за вътрешна и външна употреба. Може да се оцветява в светли и средно тъмни цветове. С нея може да промените цвета на дърво и метал. 

Когато се използва в интериора, боята най-често се полага върху мебели. 

Почистете повърхността и премахнете неравностите от дървото. Изшлайфайте повърхността със шкурка с едрина Р150-180 за по–меката дървесина, а за твърдата Р100-150. Обезпрашете, ако има неравности се запълват с кит, след това се нанася бял грунд, като се избяга слагането му на дебел слой. Шлайфа се със шкурка Р180-240, премахва се прахът и е готово за нанасяне на завършващ слой боя. Нанесете с валяк или четка. Финишният слой боя е с матов завършек и придава красив и нежен вид на мебелите. Ако искате може да нанесете лак с гланцов ефект.              За външна употреба, най-често се прилага, когато трябва да защитите мебелите и верандите в градината от атмосферните условия или да ги освежите.

Пак е препоръчително използуването на шкурка, по-едра за почистване и по-финна за заглаждане.         
   Напоследък много актуална и модерна е така наречената тебеширена боя. Тя е с изключително плътно покритие, съхне бързо и осигурява кадифен завършек на мебелите. За да получите желания резултат трябва да подготвите основата. Ако има старо покритие или неравности е необходимо да се отстрани с шкурка Р60-100. Обезпрашава се и преди да нанесете боята е желателно да грундирате. Да не се забравя, че грундът трябва да е на водна основа. В какъв нюанс ще е той, зависи от цвета на боята, който ще се нанесе. Препоръчва се кръгла четка за нанасяне.

С тебеширената боя може да се предаде състарен вид на мебелите. От боята се нанася първо единият цвят, след като изсухне идеално се нанася вторият, шкури се и се обезпрашава. Накрая се запечатва с лак / матов или гланц/ или восъчна вакса.             

 


Тебеширената боя, позволява да се постигне т.н. омбре ефект върху мебелите. Единият вариант е да нанесете боя от най-светлия към най-тъмния цвят.            Друг вариант е преливането от цвят в цвят. Нанесете основния цвят, върху него вторият, после третият и т.н, но не чакайте да изсъхват и не измивайте четката. Размазва се мокро върху мокро. Ако желаете да се виждат всички цветове, размажете ги така, че да се виждат всички, като преливат от един в друг. Оставете да изсъхне и лакирайте или пастирайте с вакса.      Друг лесен начин е сложете няколко точки от боя една до друга. С четка тип баданарка потопете едновременно във всички цветове. Нанесете ги върху повърхността, която ще боядисвате. Получавате преливащ ефект.      

Ако сте почитатели на тъмните цветове, може да направите вашите мебели уникални.


        С тебеширената боя може да промените и старата дамаска на меката мебел.   за да предадете завършеност може да нанесете битумна /антична /, златна, сребърна или мед. След това поставяте лак или восъчна вакса и вече имате изцяло ново и уникално обзавеждане.     


Последвайте ни във FACEBOOK или се включите в нашата VIBER общност.