Дали фотоволтаичните системи са добра инвестиция за едно домакинство? Нашият опит показва, че е напълно възможно мрежова система на покривно или дворно място да се превърне в рентабилна инвестиция. Предимствата от този вид инвестиция са много - повишава стойността на имота, изглежда добре естетически, носи допълнителни доходи. Всичко това с минимална необходимост от поддръжка.

С развитието на технологиите цената на алтернативните методи за добив на електрическа енергия стана по-достъпна. Много хора вече имат възможност да инсталират соларна система в дома си. Соларните системи днес са може би най-достъпният вариант, чрез който можете да произвеждате електричество от слънчевата енергия.


За колко време се изплаща инвестиция за соларна система?

Цената за инсталиране на такава фотоволтаична соларна система варира според фирмата производител, сложността на монтажа и допълнителната апаратура, която съпътства фотоволтаичните платна. Също така броят на панелите може да варира според нуждите и възможностите ви, което дава разлика в стойността на инвестицията.

Преди 10 години цената за такъв вид алтернативен източник на електроенергия беше екзотичен лукс. Днес обаче придобивката става все по-достъпна дори за отделни домакинства. Според специалисти такава инвестиция може да се изплати напълно след 6-7 години. Това означава, че след изтичането на този срок няма да плащате за ток или в най-лошия случай ще намалите с повече от половина сметките си. Слънчевите колектори могат да се инсталират на покриви, гаражи, индустриални цехове, бизнес помещения и терасиКакво представлява една соларна система?

Това са кристални платна, които приемат слънчевата енергия и я преобразуват в постоянен електрически ток (12V). Соларните или слънчевите батерии могат да се включват в паралелна верига и да произвеждат по-голямо количество енергия, която дори надвишава вашите нужди. Държавният апарат позволява включване на частни физически лица или корпорации, които произвеждат такъв вид енергия, към електроразпределителните дружества. По този начин всеки, който инвестира в соларна система, освен че няма да плаща сметки за ток, ще продава излишната енергия, която произвежда соларната система.

Тъй като домакинствата ползват предимно променлив електрически ток на 220V, към системата има инвертор, който преобразува постъпилия от панелите постоянен ток в променливо напрежение. Така можете да ползвате произведената енергия, която излиза след инвертора в дома ви и да захраните всички електрически уреди.


                           


Соларни кристални панели за електрически ток.

Този вид соларна система е за производство на ел. енергия, като  при нея слънчевата енергия се преобразува в електрическа. Те биват монокристални (от един вид кристал) и поликристални (повече от един кристал). Могат да се различават по размер на панела, произвеждана мощност енергия във ватове, системно напрежение от 0,5V до 31V и сила на тока в ампери. Също така соларните панели могат да бъдат еластични (гъвкави) и пластични (които не се огъват).


                            


Ефективна ли е през зимата и късната есен една соларна система?

Ефективността на тези системи е висока през слънчевите месеци на годината - от април до октомври. В този период можете напълно да заместите услугите на електроразпределителните компании. През останалото време сметката ви за ток може да спадне с 50% от нормалното потребление, но ще черпите ток от мрежата. Отделените от градовете къщи, които са само със соларно захранване, през зимата е добре да имат отопление на твърдо гориво, а електричеството от соларната им система да покрива останалите нужди.


                                         


Когато избирате вида на соларния панел, броя панели и производителя, не на последно място е да изберете и правилното място, на което да разположите фотоволтаичните панели. Най-добрият избор е да имате покрив с южно изложение и определен наклон от около 30°. Ако покривът е плосък, е добре чрез специално изработена метална конструкция, да се издигне единия край на панелите, за да се насочат под оптимален ъгъл към слънцето. Трябва да се предвиди и определено разстояние между панелите, за да не се засенчват помежду си. Ако покрива се окаже недостатъчен като площ, може да се използват и покривите на помощни пристройки, навеси, беседки или да се създаде специално създадена за целта площ, за да се постигне необходимото количество енергия за домакинството или да изберете по-скъп, но по-високопроизводителен панел.


                                                    


 За последните 10 години цената на фотоволтаичните панели е паднала с 30 до 40% и тенденцията е това намаление да продължи, докато за същия период цената на електроенергията за бита се е увеличила почти със същия процент. Това прави инвестицията в соларни системи все по-привлекателна и необходима.


Източник: Vikivat
Последвайте ни и във Facebook