Още от векове са изграждани великолепни зелени градини, а в наши дни имаме възможност да ги пренесем в интериора на нашия дом и офис, както и в ресторанти, кафенета, фитнеси, салони за красота и всякакви обществени пространства, за един впечатляващ акцент и завършек. Чрез набиращите популярност напоследък пана с реалистично изглеждащи изкуствени растения и зеленина се постига ефект на вечно зелена градина. Наличието на зелен цвят има доста ползи за хората като подпомага за намаляване на стреса и подобрява творческото мислене.

Какво представлява изкуствената зелена стена?

Изкуствената зелена стена е структура, предназначена да имитира външния вид на естествена или наричана още „жива“ зелена стена. Това са пана, към които са закрепени изкуствени зелени растения в реална големина. Наричат ги още „вертикална градинска система“.
Висококачествените изкуствени зелени стени гарантират реалистичен външен вид и издръжливост, докато изборът на алтернативи с по-ниско качество изглеждат по синтетични и фалшиви.

Предимства

Предимствата на изкуствените зелени пана е, че ще имате вечно свежо изглеждаща вертикална градина без разходи за поливане и закупуване на торове. От значение е и че няма да изпитате, каквото и е да е алергични реакции в сравнение с живите растения. Много важно предимство за тях е, че не изискват поддръжка, подрязване или слънчева светлина. Повечето видове пана са с UV защита, но в допълнение на пазара се предлага и спрей за защита от слънчева светлина. Рамките също са от значение – метал или пластмаса, в зависимост от изработката и ценовия клас. Предлагат се в различни размери и форми и с тях може да създадете много атрактивен облик на Вашите стени или пък окачени на тавана за един по-разчупен интериор.

Лесна поддръжка
Бърз и лесен монтаж
Не се нуждаят от слънчева светлина и поливане за да оцелеят
Намалява шума

Процесът на преместване на живи растения може да бъде доста сложен. Ако изберете да създадете жива градина с истински растения, възможно е да срещнете проблеми със слънчева светлина. От друга страна изкуствените пана могат лесно да бъдат преместени на друго място или просто да създадете нов дизайн. Цената на този вид пана варира в различен диапазон, но има бюджетни варианти, с които да постигнете желания от Вас ефект.

Изкуствените пана в интериора

Днес можем да видим зелените стени навсякъде. Последните години се наложи като тенденция в ресторанти, кафенета и други обществени места, да се придава акцент със зелени стени, разположени под различни форми. Често собствениците залагат на този дизайн, като ги монтират около огледала или пък изписват логото си с такъв вид пана.

Стенни панели на открито

Нараства търсенето на стенни панели с изкуствена зеленина на открито. За внасяне на зеленина в градската среда тези панели предлагат рентабилно и практично решение. Те имат многобройни предимства, като подобряване на качеството на въздуха и намаляване на нивата на шум, и подобряват визуалната привлекателност на външните пространства. Идеални са за външния дизайн на търговски площи и събития на открито. Освен това помагат за понижаване на температурите и създават сянка за една по-комфортна среда.

Как се монтират?

Монтажът е доста лесен. За правилното монтиране е изключително важно повърхността да се почисти и подготви добре. С помощта на винтове и дюбели се закрепят здраво към повърхността на Вашите стени. За изграждане на една голяма зелена стена са предвидени специални накрайници, с които паната се закачат едно към друго.

Заключение

Има стотици възможности да обновите интериора, а зелените пана са идеален начин гостите на Вашия дом или ресторант да останат впечатлени. Монтажът е лесен и Ви позволява да създадете една вертикална градина, на която да се радвате дълги години. Може да откриете различни видове пана – цветя с различна гъстота или пък няколко вида растения.