Трудно ли е мулчирането, какво всъщност е то и къде намира място в съвременното градинарство? Въпросите са много, а отговорите ще намерите в следващите редове.


Мулчиране – тази дума може да Ви звучи странно или непознато, но мулчирането е процес, който е необходим за отглеждането на красиви и здрави растения. Мулчът е слой от органичен материал, който се полага около стъблата на растенията. Благодарение на него почвата остава влажна през сухите летни дни, плевелите намаляват, почвената структура се подобрява, тъй като към нея се добавя хумус, растението получава малки количества храна. През зимата почвата се поддържа топла, растенията имат по-богата коренова система, тъй като развиват допълнителни корени в мулча. Мулчът може да разкраси и Вашата градина, тъй като има варианти той да бъде в различни цветове.

             

Съществуват два вида мулчиране с органични и неорганични материали. Органичният мулч е изработен от кори на дърво, стърготини, борови иглички, листа, окосена трева. Този тип мулч се разлага в почвата с течение на времето и е необходимо да се подновява през няколко години. Втория тип мулч – неорганичен биват камъчета, пясък, полиетилен и различни видове изкуствени материали. Мулчирането е желателно да се извърши рано през пролетта. През това време на годината, почвата все още е влажна от зимните снегове. Желателно е преди това да почистим почвата от корените на плевели, да внесем торове, ако е необходимо, и след това да пристъпим към мулчирането. Как се прави мулчирането?


Първата стъпка е да изберем вида материал, с който ще мулчираме. Дали ще използваме органичен (дървесен)  или неорганичен (камъчета). Почистете площта от плевели, прекопайте и обогатете почвата с подходящи торове, полейте. Площта трябва да е влажна, но не прекалено мокра. Мулчът се поставя на слой от 5 см до 10 см около растението, като се избягва пряк контакт със ствола. Лехите и цветните бордюри се мулчират изцяло, като разпределяте материалът равномерно по повърхността. Трябва да обновявате мулча всяка година или поне веднъж на няколко години, в зависимост от използвания материал. Когато мулчираме растения или плодни дръвчета и храсти, слоят от 5-10 см трябва да се разпредели, така че да запълва проекцията на короната на земята и да не допира ствола на растението. 

                       

Може да използвате дървесен мулч и с декоративна цел. За да разкрасите вашата градина и да оформите красиви алеи, на които съседите Ви да завидят. Разнообразието от цветове и текстури ще Ви помогне за това. Развихрете въображение си и създайте една незабравима градина с помощта на дървесен мулч и декоративни камъчета.

                 


На нашият сайт може да откриете различни видове мулч в различни цветове, а богатата гама от декоративни камъни ще Ви помогне да направите мечтаната от Вас градина.
За още креативни идеи може да ни последвате във FACEBOOK или се включите в нашата VIBER общност.