Откъде идват тапетите?

 

Нека да започнем с малко информация за тапетите. Като цяло е трудно да се датира кога и къде за първи път хората са започнали да използват тапети, но голяма част от изследователите са на мнение, че тяхната родина е Древен Китай. Причината за това е, не само защото там е създадена хартията, но и защото китайците лепели оризова хартия на стените на къщите си още около 200 г. пр. Хр. Те украсявали домовете си с панели от оризова хартия, върху които рисували птици, цветя, религиозни символи и пейзажи.

 

В Европа най-ранният фрагмент на тапет е открит в колежа “Кристи” в Кембридж, Англия и датира от 1509 г., а век по-късно във Франция е основана и гилдия на хората, които се занимавали с лепене на тапети, макар че за целта тогава се използвали малки платна за декорация. Днес тапетите са един чудесен и ефикасен начин да направите дома си още по-красив и да внесете стил и настроение дори само с една стена, облепена в тапет. 

 

 

Как да изберем подходящ тапет за дома си?

 

Няколко са важните неща, които трябва да съобразите при избора и покупка на тапети:

  • Изберете тапетите с такъв цвят и рисунък, които съответстват на предназначението, размера и изложението на стаята, в която ще ги поставите.
  • Основата, от която е направен тапетът, определя начина на залепването му, както и лепилото, което трябва да се използва.
       Тя може да бъде:
       - флис - нетъкан текстил-от нетъкани пресовани синтетични влакна. Флисът позволява по-лесно залепване и отстраняване на тапетите.

       - хартия. Тя е традиционната основа за повечето тапети.
  • Покритието на тапетите също има важно значение при избора.

Най-често срещаното покритие е винилът, който дава допълнителна издръжливост и позволява почистването на тапетите, докато тапетите, направени изцяло от хартия не могат да бъдат почиствани.

 

 

Видове тапети

 

Хартиени тапети

Това са тънки хартиени тапети, подходящи за равни и гладки стени. Залепват се с обикновено лепило, като се намазват тънко и няма време за изчакване да омекнат. Притискат се с мека кърпа. Не е необходимо да се застъпват. Този вид тапети са чудесно евтино решение за освежаване на дома.

 

Двуслойни хартиени тапети

Дуплекс са двуслойни хартиени тапети с полимерна промазка, даваща възможност за забърсване с навлажнена кърпа. Декорите могат да бъдат както с гладка, така и с релефна текстура. Залепването на тези тапети става с обикновено лепило. Изчаква се докато омекнат добре и се притискат с мека кърпа. Не е необходимо да се застъпват. Този тип тапети са подходящи за поставяне във всякакви помещения, с изключение на банята. 

 

Акрилни тапети

Акрилните тапети са изработени от еднослойна хартия, като при изработването им се използват акрилни бои. Този вид тапети се отличават с по-силно изразен релеф, който може да покрие леки неравности по стената. Полагат се лесно, като се ползва лепило за хартиени тапети. Подходящи са за различни интериорни решения и придават стилно излъчване на стаята.

 

Тапети Винил (PVC)

Тапетите от винил се отличват с високо качество. Те са устойчиви на миене, както и на слънчеви лъчи, като не губят яркостта на цветовете си. Този тип тапети са изработени от хартия с устойчиво PVC покритие, което позволява да се мият с мокра кърпа или четка. Благодарение на дебелината и релефа, които имат, са подходящи за стени с леки неравности. Залепват се със специални лепила за винилни тапети. Изчаква се около 6 минути, докато омекнат добре, след което  се притискат към стената с мека кърпа или четка. Не се застъпват.

 

Тапети за баня

Тапетите за баня се отличават с това, че са устойчиви на течаща вода. Специално разработени са за поставяне в бани, кухни и мокри помещения, където има много влага. Основата на тези тапети е хартия, но тя е покрита с дебел слой PVC покритие, разработено за облепяне на бани. Залепването става със специални лепила за монтаж в бани. Задължително фугите между тапетите се намазват със силикон, за да не пропускат вода, която може да повреди стенната облицовка. Тапетите за баня не трябва да се полагат върху фаянсови плочки.

 

Tапети Флис

Флис са модерни текстилни тапети от ново поколение. Те се поставят изключително лесно поставяне на стената и същевременно се свалят бързо, без остатък, при желание за промяна на интериора. Характерно при монтажа на тапети флис е, че трябва да намажете стената, а не тапета със специално флис лепило. 

 

 

Правила за избор и лепене на тапети

 

Най-важното, за да залепнат добре тапетите е да съобразите, че колкото по-тежък е тапетът, толкова по-гъсто трябва да е лепилото. Когато купувате и използвате тапети, обърнете особено внимание на символите върху опаковките. Тези Ви дават важна информация за лепенето и почистването на стенната облицовка.

 

 

Източник: Carpet Max