В днешният свят, в който сме заобиколени от сив бетон и изкуствена пластмаса, все повече хора предпочитат да прекарват времето си навън сред природата. А какъв по-лесен начин да сме в хармония с нея от този да обзаведем или изцяло да изградим дома си от дърво? На пазара има изключително голямо разнообразие от изкуствени материали наподобяващи дървесина, но никой от тях не може да замени естествената топлина, уют и аромат на истинското дърво.

                    
                        

Създаването на нови материали е част от нашето ежедневие и от еволюцията на хората. В същото време обаче все повече производители насочват своето внимание към добре познатия ни от миналото дървен материал. Една сравнително нова технология доведе до създаването на нов вид материал – термодървесина. Тя съчетава предимствата на дървото, но с нови подобрени качества. Термодървесината не е класически изсушената дървесина в сушилни. При нея процесът на сушене се състои в нагряване до много висока температура с едновременно подаване на пара. По време на този процес парата защитава дървесината и същевременно изменя химическите ѝ свойства. По този начин обикновената дървесина става изключително устойчива и здрава, а по съпротивление на гниене се доближава до материала от лиственица.

Повърхността на дървесината вече не е пореста, а е плътна. Това намалява значително способността и да поглъща влага. След обработката продуктът получава екологично чиста бактерицидна защита, без да се използват химични препарати. Дървесината обработена по тази нова технология, става по-износоустойчива и се намалява рискът от възникване на пукнатини. Тъй като по време на обработката смолата се отделя, дървесната повърхност става равна и по-стабилна.

При работа с термодървесина е необходимо да знаете, че поради слабата и абсорбационна способност към водата, тя трудно може да се залепи с лепила на водна основа. Термодървесината е един сравнително нов материал, който бързо набира популярност в Европа, поради влязлата в сила деректива от 2004 год. за ограничаване използването на химически обработена дървесина.


              


Друг метод за усилване и подобряване качествата на дървесината е вакуумната импрегнация. Тя представлява индустриалният метод за дълбоко импрегниране на дървесина в автоклав, чрез вакуум и налягане. Чрез вакуумната импрегнация значително се увеличава експлоатационният живот на дървесината. С помощта на автоклав се създава вакуум, чрез който се отварят порите на дървесината, след това се впръсква импрегнант. Третата фаза е отново поставянето под налягане, чрез което се отнема излишният импрегнант. По този начин се създава дървен материал, който е изключително устойчив и с живот 60 години. Вакуумната импрегнация предпазва дървото от гниене, мухъл, насекоми, гъбички, плесен, както и от въздействието на други микроорганизми и разрушаване, дори и да е в земята в продължение на години. 

                           


Всички нови високи технологии и методи за обработка на дървесината ни позволяват да я използваме все по-често в нашия дом. Може да бъде използвана като декоративен елемент на тавана, да изработим мебели от нея или да я използваме като настилка. Много често използвана външна настилка от дървесина е декинг. Декингът е екстериорна настилка, която се използва в градината, за направа на веранди, малки и по-големи площадки и мостчета. В хотелите често се използва около басейни. Предимствата да се използва декинг са много: високо ниво на екологична безопасност, лесна възможност за ремонт, висока якост, не се деформира при високи и ниски температури.
           

Дървесината остава един незаменим материал в строителството. Красотата и уютът, които внася в нашия дом, са незаменими. Голямо разнообразие от дървен материл, импрегнани и препарати за неговата поддръжка може да намерите на нашия сайт

Последвайте ни във FACEBOOK или се включите в нашата VIBER общност.