Накратко за пелетите:
 

   Това са дървени стърготини, които чрез специална екологична технология се изсушават и компресират. Така се получава високоефективно гориво, чрез което може да се отоплявате. Нужно е само да инвестирате в съответното оборудване. 
 

    Както е известно дървесните пелети са най-ефективният и екологичен метод за отопление. Но те имат и друго не токова познато приложение, а именно в помощ на вашата градина. Дали градина ви е малка или сте се насочили към развиване на производство на плодове и зеленчуци, а защо не и цветя – то добра идея е да изберете отопление с пелети, с идеята, че те могат да ви бъдат последващо полезни и за градината.

 

Как дървесните пелети са полезни за градината?

 

   След изгарянето на дървесните пелети остава дървесна пепел. Тази пепел има много полезни свойства, заради съдържанието си на минерали и полезни веществата. Затова почиствайки печката, не изхвърляйте пепелта. Събирайте я в затворени съдове, на сухо
място. Намокрянето на пепелта често води до загуба на част от свойствата й.
 

   Тази пепел може да се използва в градината за наторяване и обогатяване на почвата. Предимство е, че тя почти не съдържа хлор, а това е изключително полезно за растения, които не го обичат (ягоди, малини, картофи, зеле, грозде).  Дървесната пепел подпомага развитието дори на овощните дървета, които са от костилкови видове.
 

   Може да използвате дървесната пепел при разсаждане!
 

   Например, при разсаждането на домати или чушки, добавете в гнездото на всеки разсад по 1-2 супени лъжици пепел смесена с пръст.
 

   Не само дърветата и зеленчуците могат да бъдат подхранвани с пепел. Цветята също много обичат такова наторяване. Това важи и за отглеждането на растения в саксия. Важно е пепелта да се смесва с почва и след добавянето да се полее обилно. 
 

Още полезни приложения на пепелта от дървесни пелети.
 

Рецепта за борба с гъбични и други заболявания по растенията с дървесна пепел: 200 – 300 гр. дървесна пепел се залива с вода и се оставя да ври около 20 – 30 минути. След това се оставя да се утаи, прецежда се и имате готов концентрат за борба с гъбичните заболявания по растенията. Разреждате го в 10 литра вода, добавяте 50 гр. сапун и пръскате, когато времето е сухо. Друго приложение на пепелта от дървесни пелети в градината е за борба с различни болести и вредители по растенията. Нужно е само да я използвате като пудра. Сутрин рано, докато има роса напръскайте растенията с пепел.  
 

    Пепелта не само подхранва почвата, а и подобрява нейната структура. Особено при по-тежки почви, когато се извършва пролетното и есенното прекопаване е много полезно да се разпръсне пепел като ориентировъчната пропорция е около 7 кг дървесна пепел на 10 кв.м. Имайте предвид, че такова наторяване има доста продължително действие – 4 години.
Оптимизирането на и без това най-ефективен метод за отопление с дървесни пелети, използвайки и остатъчната пепел не е всичко, което може да се извлече като полза за градината и растенията.
В случай че са ви останали неизползвани пелети от отоплителният сезон, а защо не и умишлено да си поръчате повече, то тези допълнителни количества могат да намерят и друго приложение – мулчиране с дървесни пелети.

 

Какво е мулчиране?

 

    

   Мулчирането е термин в градинарството и селското стопанство. Най-кратко казано това е покриване на почвата около растенията с избран органичен или синтетичен материал. Тази техника се прилага с цел да се запази влажността на почвата, да се предотврати растежа на плевели, да се подхрани почвата с цел плодородие и не на последно място – за декорация.  Все повече се предпочита да се използва органичният мулч, не само заради екологични предимства, но и заради това, че не е нужно да се изгражда капково напояване, защото органичният мулч е пропусклив на вода. Мулчирането с дървесни пелети има една особеност. Тя може да бъде използвана за предимство, като се нуждаем от  киселинна почва, а може и да изисква определено внимание и комбинативност, за да не извлече изцяло азота от почвата. Според вида на почвата и растенията се определя и какво количество дървесни пелети да се използват за мулчиране. Не забравяйте, че те ще увеличат обема си при намокряне, а също и че ще се разпаднат. Проучете предварително, каква е вашата почва, какви са изискванията на растенията, които ще отглеждате и съобразете това с количеството дървесни пелети, които ще използвате за мулчиране. Опитни градинари споделят, че използването на дървесни пелети за мулчиране на  боровинки изключително помага за растежа и добива, защото тези растения обичат кисела и влажна почва.

 

    Изборът да се отоплявате с дървесни пелети е не само добра инвестиция за оптимизиране на бъдещи текущи разходи, не само екологичен избор и вдигане стойността на имота, а и едно добро решение за приложението на този биоматериал в градината.

 

Източник: Kreativen.com

 

Последвайте ни и във Facebook.