Какво всъщност са Фотоволтаичните панели?

Това са панели изградени от соларни клетки, които превръщат достигащата ги слънчева светлина в електроенергия. Този процес се нарича "фотоволтаичен ефект". Слънчевата светлина, която достига до клетките, произвежда достатъчно напрежение за да го преобразува в електроенергия. Соларните клетки на панела трябва да бъдат изградени от специялни материали, обикновенно силициев кристал, в който абсорбирането на светлина освобождава електрони.

 

 

Фотоволтаични клетки - Материали

Материалите на фотоволтаичната клетка са главно от IV група от периодичната таблица.(Титан, Цирконий, Хафний, Ръдърфордий)

 • Силицият е вторият най - често срещан елемент в земната кора, затова е много по-евтин в сравнение с други полупроводникови материали. Тъй като се свързва добре със слънчевата енергия е най-използваният материал за изграждане на соларни клетки.
  • Евтин метод, нетоксичен и много използван в областа на електрониката, така че е добре проучен.
  • Слаб приемник на слънчева светлина. Силицият е индиректен, но за сметка на това много по-евтин от другите материали.
  • Примери: Аморфен силиций, монокристален силиций, поликристален силиций.
 • Германий: използва се широко в областа на електрониката и е бил най-разпространеният материал в началото на пазара. Сега той се комбинира заедно със силиций.
  • Германият има ниски примеси, които могат да намалят клетъчната продукция и да се използват в аморфни и кристални форми.
 • Галиевите арсенидови клетки са мултифункционални клетки, които са по-ефективни от силициевите, но имат по-висока цена и токсичност.
  • Електроните имат по-дълъг живот и генерират енергията по-лесно
 • Галевият арсенид няма природен изолационен слой, който да предотвратява примеси от късо съединение на клетката, а също така е и скъп.

 

Силициеви фотоволтаични клетки

Има три вида фотоволтаични клетки: монокристални, поликристални и аморфни клетки. Кристалният силиций е най-разпространеният материал за търговски приложения. Той разполага с добре познатият стандартен процес, тъй като се среща в изобилие.

 • Монокристалната клетка е най-ефективна, но също така и най-скъпата фотоволтаична клетка. (Вижте нашите монокристални фотоволтаици тук)
 • Поликристалната клетка е по-често използваната и по-евтината, но и по-малко ефективна. (Вижте нашите поликристални фотоволтаици тук)
 • Аморфната клетка е сравнително евтин вариант, но произвежда много по-малко енергия от предходните клетки. Соларните панели направени от такива фотоволтаични клетки, трябва да бъдат по-голями, за да произвеждат същото количество енергия. UV - фотоклетките, превръщат слънчевата енергия в електроенергия.

 

Приложения

 

Фотоволтаичната енергия е надежна, екологична и бърза и лесна за инсталация. Клетките намират различни приложения от калкулатори с фотоволтаични клетки или сателити до мобилни устройства и превозни средства. Продължителноста на живота на една клетка, може да бъде до 40 години. В много градове по света се използват соларни панели за улично осветление, светофари и дори камери за превишена скорост.

Соларните автомобили например са електрически автомобили, задвижвани от слънчева енергия с помощта на фотоволтаични клетки, които преобразуват слънчевата енергия директно в електрическа.

Хиляди домакиства използват също слънчевата енергия и фотоволтаичните панели като източник на електричество. Те могат за генерират достатъчно електроенергия за вашият бойлер, печка или осветление. Слънчевата енергия може да спести хиляди левове на домакинствана, намалявайки сметките за консумация на електричество. Може да изберете да преминете на пълна соларна система, поддържайки вашите всекидневни нужди, без да ползвате електричество от мрежата.

Ако вече сте решили да преминете към, по рентабилно и екологично средство за произвеждане на електроенергия, посетете нашият сайт https://www.suhstroi.com и разгледайте предложенията ни за фотоволтаични системи.

 

 

Източник: Глобалспек