В средата на миналия век хората открили продукт, който успешно започнал да заменя шперплата, дъските, ПДЧ и OSB плоскостите в строителството. Използвал се за облицовка на стени, тавани, преградни стени. Основното му предимство била ниската цена, но постепенно са установени и други негови предимства. Това бил гипсокартонът. Той е лесен и безпроблемен за работа. Реже се с обикновен макетен нож, лесно се правят отвори и лесно се изправят неравности. Позволява да се използува целогодишно, независимо от атмосферните условия. Относно дизайна, показва много и разнообразни приложения за изработка на различни декоративни елементи.

Като строителен материал, представлява панел от гипс, покрит с картон с дебелина от 5 мм от двете страни. От там идва и името му „гипсокартон“.

В България са разпространени листове с дебелина 0,95 см, 1,25 см, 1,5 см, ширината е 60 см и 120 м. Стандартната дебелина е 1,25 см, тя се използва за изграждането на всички системи за сухо строителство, съобразена е с климатичните условия в България. Плоскостите с дебелина 0,95 см се използват за направата на различни декоративни елементи.  Важно е да се знае, че плоскостта 0,95 см не е подходяща за окачен таван, както масово се прави. Те са подходящи, когато отстоянието от грубата основа не позволява да се използва друг размер. Дължината на листовете е 2 м, 2,5 м, 2,6 м, 2,7 м, 2,8 м и 3 метра. Теглото за 0,95 см дебелина е около 9 кг/кв.м, което е 21,6 кг/лист.

Той може да бъде обикновен, влагоустойчив, пожароустойчив.


     


Обикновеният гипсокартон е с бял цвят и се използва за направата на преградни стени, предстенна обшивка и тавани.


                   

Влагоустойчивият гипсокартон има свойствата на обикновеният, но в сърцевината му е добавен силикон. Това спомага за издръжливостта на плоскостите, когато са изложени на влага. Цветът на панела е зелен, подходящ е зя помещения, изложени на по-голяма влажност/бани, кухни, басейни и др./.


      


Пожароустойчивият картон е изработен, така че да отговаря на противопожарните изисквания. В сърцевината му са вложени фибри, които не позволяват да се разпространява огъня при пожар. Цветът на плоскостите е розов/червен/.


      


Съществуват и други видове гипсокартон, а се създават и нови според нуждите на строителството. Има гипсокартон каширан с воал,

перфориран с ефект за пречистване на въздуха.


Има плоскости, който не съдържат олово и са със защита от радиация. Използува се в помещения, където се работи с уреди излъчващи радиация или рентгенови лъчи.


      


Друг вид е гипсокартон, който има увеличена плътност за звукоизолация. Дава да 3 db/децибела/ по-добра звукоизолация от стандартните плоскости.


         


На пазара има и плоскост, която е за външно приложение.


   


Съществуват и други видове със различно приложение. Например гипсокартон, който е импрегниран, с висока повърхностна твърдост, т.е. по-издръжлив на тежести, като Rigips Habito. Друг вид плоскост е с ефект за пречистване на въздуха, защото съдържа зеолит и създава по-добра акустика в помещенията, като Cleaneo Akustik - Knauf.


         


На пазара има няколко фирми производители на гипсокартон. Най-популярните са Кнауф, Ригипс, Норгипс, Лафарж, Техногипс. 

Въпреки, че картонът е познат продукт на пазара, припомнихме някои от основните му характеристики. Запознахме Ви с няколко от плоскостите с по-специфично приложение. 

Последвайте ни във FACEBOOK или се включите в нашата VIBER общност.