Скъпи приятели, време е да Ви представим и втория епизод от нашата поредица „Как се прави?“.  

В него ще Ви научим как сами да направите старинен ефект с мазилка BAUMIT КреативТоп Файн.

А ето и какво ще ви бъде необходимо за целта:
 - паропропусклив грунд UniPrimer,
 - мазилка КреативТоп Файн,
 - фасадна боя - Baumit Lasur,
 - маламашка за ефект "Трева",
 - маламашка с гребен 6 мм,
 - гладка маламашка,
 - дунапренена гъба за декорация,
 - ръчни инструменти.Започваме с подготовка на основата, която трябва да бъде здрава и гладка. Грундираме добре с помощта на паропропусклив грунд  BAUMIN UniPrimer. Разчертаваме си растери с помощта на хартиено тиксо с широчина 1 см. Тези растери ще ни послужат за оформяне на фугите и допълнителен акцент върху мазилката. Нанасянето на крайното покритие да извършва с маламашка с гребен 6 мм. По този начин се получава равномерен слой с еднаква дебелина на мазилката. След което с правата част на маламашката заглаждаме, като се стремим да не отнемаме от мазилката.


             


С помощта на маламашка ефект трева надраскваме цялата повърхност, като се стремим това да става само в едната посока, по дължината на тиксото. Оставяме за малко да се изпари влагата и след това заглаждаме с гладка маламашка. Моментът, в който мазилка е готова за последващи операции е когато започнем да заглаждаме повърхността и тя не става идеално гладка, а само леко се приглаждат върховете на релефните участъци. Намокряме леко маламашката и отново заглаждаме. Така на места получаваме по-гладки участъци, на места по-груби и такива с различна структура. След като сме готови с нанасянето на мазилката BAUMIT КреативТоп Файн премахваме тиксото и така получаваме растери с определен размер. 

          

На следващия етап оцветяваме вече изсъхналото покритие с фасадна боя - Baumit Lasur. Това е полупрозрачна боя, която в по-дълбоките части ще остане по-тъмна, а на по-високия релеф ще бъде по-светла. Така ще се постигнат различни нюанси на покритието.
С помощта на бояджийска четка започваме нанасянето и след това отнемаме излишното количество боя с помощта на гъба.

                          
    

За да подсилим визията и да я направим по-интересна и атрактивна може да използваме и втори цвят. В този случай използваме сиво. Чрез нанасяне на втория цвят можем да подчертаем и акцентираме на отделни части и релефи на мазилката. 


        


С помощта на BAUMIT КреативТоп Файн може да постигнете още много красиви и ефектни декорации на Вашите външни и вътрешни стени. За още идеи и как да го направите може да се абонирате за нашия Youtube канал.
Всички необходими материали може да намерите на сайта ни, а за всички новости в областта на строителството харесайте страницата ни във Facebook.