LED Осветление

LED диодът е един от най-енергийно ефективните и бързо развиващи се осветителни технологии. Качествените светодиодни крушки имат по - дълъг живот и предлагат по - добро качество на светлината от другите видове осветление.

 

Енергоефективност

LED е високоефективна осветителна технология и има потенциала да промени фундаментално бъдещето на осветлението по целият свят. Жилищните светодиоди използват поне 75% по - малко енергия и поне 25 пъти по - дълъг живот от останите видове осветление.
Широкото използване на светидоидното осветление има най - голямо потенциално въздействие върху икономиката на енергетиката в различните страни. До 2027 г. широкото използване на светодиодите, може да спести около 348 TWh (в сравнение с липсата на LED) на електроенергетиката: това е еквивалентната годишна електроенергия от 44 големи електроцентрали (1000 мегавата всяка) и общо спестяване на повече от 30 милиарда долара на днешните цени на електроенергията.

 

С какво се различава LED осветлението

LED осветлението е много различно от другите източници на осветление като крушки с нажежаема жичка и CFL. Основните разлики включват следното:

  • Източник на светлината - Светодиодите са с размер на парче пипер, а смес от червени, зелени и сини светодиоди обикновенно се използва за получаване на бяла светлина.
  • Посока - Светодиодите излъчват светлина в определена посока, намалявайки необходимостта от рефлектори и дифузори, които могат да улавят светлината. Тази функция прави светодиодите по - ефективни за много приложения,
    като вградени осветителни тела и др. При другите видове осветление, светлината трябва да бъде отразена в желаната посока и повече от половината светлина може да не достигне до крайната точка.
  • Отопление - Светодиодите излъчват много малко топлина. За сравнение, крушките с нажежаема жичка изпускат 90% от енергията си като топлина, а CFL освобождават около 80% от своята енергия като топлина.

 

 

LED продукти

 

  LED осветлението в момента се предлага в голямо разнообразие от домашни и промишлени продукти и списъкът расте всяка година. Бързото развитие на LED технологията води до повече продукти и подобрена ефективност на производството, което също води до по - ниски цени. На снимката по - долу, може да видите най - често срещаните LED продукти.